Asbjørn Ness
Asbjørn Ness Web

Follow

Asbjørn Ness Web

Follow
Bruk Homebrew i MacOS

Photo by Kristian Hunt on Unsplash

Bruk Homebrew i MacOS

Asbjørn Ness's photo
Asbjørn Ness
·Mar 16, 2023·

3 min read

Med Homebrew i MacOS kan du installere nesten alle dine favorittprogrammer med en kommando i Terminal. Du kan holde git, node og yarn oppdatert. Og mye mer. Her kommer noen tips, om hvordan du kommer i gang og hvordan du kan bruke Homebrew.

Homebrew blir kalt den savnede pakkebehandlere for Mac. En pakke kan være en app eller et miljø som kjører på maskinen din.

For å installere Homebrew. Åpne Terminal og skriv lim inn denne kommandoen. Den er hentet fra Homebrew – The Missing Package Manager for MacOS (brew.sh).

/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"

Homebrew – The Missing Package Manager for MacOS (brew.sh) kan du søke i formler (formulae) og apper (casks). Eksempelvis kan du installere node:

brew install node

Eller du kan legge inn nettleseren Google Chrome:

brew install --cask google-chrome

Hold alt oppdatert

En fordel med Homebrew er at det er enkelt å holde alt oppdatert. Både formler og apper kan bli oppdatert ved å skrive:

brew upgrade

Uten Homebrew måtte du sannsynligvis kombinert oppdatering av apper i App Store, laste ned oppdateringer fra nettsider, og bruke ulike kommandoer for utviklingsmiljøer som skulle ha blitt oppdatert.

Om du bare er nysgjerrige på om noen programmer trenger å bli oppdatert, så skriver du:

brew outdated

Installere mer samtidig

Dersom du skal installere mange formler og apper samtidig. For eksempel i forbindelse med at du har skaffet deg en ny Mac, eller har reinstallert MacOS. Da kan det lønne seg å lagret en liste. Opprett en ren tekstfil på maskinen din, og gi den et navn som for eksempel brew.txt. I den kan du legge til alt du skal installere:

git
node
yarn
homebrew/cask/a-better-finder-rename
homebrew/cask/adobe-creative-cloud
homebrew/cask/firefox
homebrew/cask/google-chrome
homebrew/cask/handbrake

For å installere alt dette samtidig, så navigerer du deg frem til mappen hvor brew.txt ligger via Terminal, og skriver inn kommandoen:

brew install $(<brew.txt)

Og vips så er tre formler og fem apper lagt inn.

Min erfaring er at det meste er å finne i Homebrew. Men ikke alt. Blant annet glimrer omtrent alle Microsoft-apper med sitt fravær.

For å se hva du har installert med Homebrew, så skriver du følgende inn i Terminal:

brew list

Merknader

Ikke alltid går alt på skinner. I blant må man gjøre noen tilpasninger for at alt skal fungere. Enten redigere i en bash_profile-fil eller en zshprofile-fil. Løsningen er bare et nettsøk unna.

Og når det gjelder git, så har MacOS er forhåndsinstallert versjon. Dette er uproblematisk. Før du installerer, når du skriver inn denne kommanden i Terminal for å sjekke hvilket git-versjon du har:

git --version

Da får du opp noe tilsvarende dette som svar: git version 1.7.10.2 (Apple Git-33)

Så installerer du git:

brew install git

Når du sjekker versjonen av git igjen nå, så er det Homebrew-versjonen som er i bruk.

Tekstbasert

Selv om Homebrew er tekstbasert og kjører i Terminal, og dermed kan virke uvant for mange som er vant med grafiske grensesnitt, så er det enkelt og oversiktlig.

Med korte kommander får du fort oversikt. Og mistenker du at noe er feil, så kan du skrive inn:

brew doctor

Da får du beskjed om alt er ok, eller om du må fikse noe. Og gjerne forslag til løsning. Med nettsøket på siden er svaret kort unna. Det er mye å hente på Stack Overflow. Sjelden er et problem unikt.

Oppsummert

Dette var en kjapp introduksjon til Homebrew. Mest for å få deg nysgjerrig. Selv har jeg brukt Homebrew i mange år, som en nødvendighet. Men nylig gikk det opp for meg at denne pakkebehandleren kan gjøre Mac-hverdagen så mye enklere.

 
Share this